Seo Interview Questions for Freshers

Over the past decade, the Information Technology (IT) industry has become one of the fastest-growing industries in India because people of India is adopting new technology and change their life. Hence More job opportunities are growing in India. Everyone tries to become a career in the IT sector. I also belong to the IT sector, especially in Digital Marketing and SEO. I have prepared the 10 most important questions related to Seo Interview for Freshers in this article which will help you to crack the SEO interview.

Ques 1. What is Seo & Why is it important?

Ans 1. Search Engine Optimization (SEO) refers to the method used to increase a website’s position on search engine results pages (SERPs) on sites such as Google, Yahoo, or Bing. Developing an SEO strategy for your business can help draw consumer traffic to your website as well as grow your sales and revenue.

Ques 2. What is Search Engine and How does it work & name of some Search Engine?

Ans 2. A search engine is an online tool that searches for results in its database based on the search query (keyword) submitted by the internet user. The results are usually websites that semantically match with the search query.

Search engines have three primary functions:

  1. Crawl: Scour the Internet for content, looking over the code/content for each URL they find.
  2. Index: Store and organize the content found during the crawling process. Once a page is in the index, it’s in the running to be displayed as a result of relevant queries.
  3. Rank or Creating Result: Provide the pieces of content that will best answer a searcher’s query, which means that results are ordered by most relevant to least relevant.
    Google, Bing, and, Yahoo are the big names of search engines.

Ques 3 (a). What is Off-page Seo, Name some types of off-page SEO techniques?

Ans 3 (a). Off-page SEO embodies any efforts taken outside of a website to improve its search engine rankings. Link building and 2.O links is a big part of this

Some Techniques for Off-Page SEO
1. Backlinks
2. Content Marketing
3. 2.O links Or Share content on Social Media Platform
4. Guest Posting
5. Web submission on Web Directories
6. Email Subscription and Email Marketing
7. Commenting
8. Social Bookmarking
9. Brand Mentions
10. Influencer Outreach

Ques 3 (b). What is On-page Seo, Name some types of on-page SEO techniques?

Ans 3 (b) On-page SEO is a method to optimize your webpages adhering to google guidelines to get better rankings on search engines. This in turn will draw more quality web traffic your way and help you get the conversion you so desire, be it letting people know about your business/brand, having them sign up for email updates, enticing them into buying your products/services, etc.

On-page SEO is the practice of optimizing individual web pages in order to rank higher and earn more relevant traffic in search engines.

Some Techniques for Off-Page SEO
1. Publish high-quality content.
2. Optimize page titles and meta descriptions.
3. Optimize page content.
4. Headings and content formatting.
4. SEO Images and other multimedia elements.
5. URL optimization.
5. Internal links.
6. External links.
7. Responsiveness

Ques 4. What is a Do-follow and No-Follow links?

Ans 4. Do-follow Links:- A do-follow link is a link that contains a rel=”dofollow” attribute in its HTML code. This attribute tells search engines to pass authority from the linking page to the destination page. As such, do-follow links have more value from the SEO point of view.

No-Follow links:- A no-follow link is a link that contains a rel=” nofollow” attribute in its HTML code. This attribute tells search engines not to pass authority from the linking page to the destination page. As such, Nofollow links have very little value from the SEO point of view.

Ques 5. What is Robots.txt and how are you going to write its syntax?

Ans5. The robots.txt file, also known as the robots exclusion protocol or standard, is a text file that tells web robots (most often search engines) which pages on your site to crawl and It also tells web robots which pages not to crawl.

Robots.txt Syntaxt
User-agent: *
allow: /wp-admin/ajax.php/
disallow: /wp-admin.php/

Ques 6. How to create sitemaps?

Ans 6. Sitemap:- a sitemap, or XML sitemap, is a list of different pages on a website. XML is short for “extensible markup language,” which is a way to display information on a site. You can create a sitemap through web tools and Yoast plugin. You can also create sitemap through coding

Ques 7. Tell me about 10 ranking factors suggested by Google.

Ans 7. 15 ranking factors suggested by Google.
1. Domain Age
2. Content-Length
3. Keywords
4. Backlinks
5. Number of Social Sharing of post
6. LSI keywords
7. Page Loading Speed
8. Inbound and Outbound Links
9. Grammar and Spellings
10. Responsiveness
11. Mobile Friendly
12. H2 and H3 Headlines
13. Multimedia Files
14. Broken Link
15. Disavow Links

Ques 8. Can you Do black Hat SEO for us?

Ans 8. No, because this is not good for the website but We can do Grey Hat SEO. In this, we will use 5 % black hat SEO techniques.

Ques 9. What are CTR, Bounce Rate, and Referral traffic?

Ans 9. CTR (Click Through Rate):- stands for click-through rate: a metric that measures the number of clicks advertisers receive on their ads per number of impressions.

Bounce Rate:- Bounce Rate is defined as the percentage of visitors that leave a webpage without taking an action, such as clicking on a link, filling out a form, or making a purchase.

Referral Traffic:- Referral traffic is Google’s method of reporting visits that came to your site from sources outside of its search engine. When someone clicks on a hyperlink to go to a new page on a different website, Analytics tracks the click as a referral visit to the second site.

Ques10. Have you used Google Trends? If you Yes then for what purpose?

Ans 10. Google Trends is a dynamic website that surveys and ranks the most popular searched keywords. Usually, Google’s search engine filters data by use of several parameters. At first glance, Google shows up results via scrutiny of Keywords and phrases you type on the Google search box.

Google Trends provides keyword-related data including search volume index and geographical information about search engine users.

How to Prepare an Interview for ORM or Social Media Position? Click Here


Hitesh Singh Kardam

Hello Friends, Welcome to our technology blog I'm Hitesh Singh Kardam and I started Tryootechin as a passion. I am a blogger from New Delhi, India, and I launched this blog on June 01st, 2019. Here, You will find free content around Blogging, SEO, WordPress Guide, Digital Marketing, Affiliate Marketing, and making money online.

1 Comment

dublaj · December 10, 2020 at 6:55 am

Hello. This post was extremely fascinating, especially because I was browsing for thoughts on this matter last Thursday. Cathee Peyton Husain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *